Прочетен: 3167 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 22.05.2013 09:50
Джинджифилът е не само силно ароматна подправка, а и чудесно средство за отслабване. Вълшебният джинджифил ускорява изгарянето на мазнини и е незаменим помощник в борбата с излишните килограми.
Джинджифилът е широко разпространеното наименование на растението Zingiber officinale от семейство Zingiberaceae. Всъщност “джинджифил” идва от санкрит и означава “рогат” от формата на корена на растението. Родината му е Древен Китай, където още от древността използват корените му като подправка и като лечебно средство. Арабите пренасят джинджифила в Древна Гърция и Древен Рим, а около XІІІ-ти век и към Източна Африка.
По същото време е разпространен в Европа от Марко Поло, а три века по-късно достига и до Америка чрез испанците.
Днес, най-големите производители на джинджифил в световен мащаб са Китай, Индия, Ямайка, Тайланд и Австралия.
Джинджифилът е добре познат и на съвременната домакиня като силно ароматна подправка, но прекрасните му хранителни, здравословни и диетични качества, намират далеч по-широко приложение на това уникално растение.
Джинджифил – хранителни качества
Джинджифилът е най-мощният антиоксидант сред растенията, благодарение на съдържащите се в него фитохимикали.
Предлага се като хранителна добавка самостоятелно или като част от антиоксидантен комплекс. Коренът на джинджифила се използва като подправка от векове – пресен, сушен, варен, задушен, пържен, маринован и т.н.
Джинджифилът съдържа около 3% есенциални масла, богати на фитохимикали (най-вече зингибирин, бисаболин и фарнезин), които придават екзотичния му аромат.
Джинджифил – здравословни качества
- Джинджифилът намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта и снижава риска от сърдечносъдови заболявания.
- Ароматната подправка укрепва имунната система и има силно антибактериално действие. Използва се като естествен лек при настинки и грип. Има обезболяващ ефект при мигрена и менструални спазми.
- Джинджифилът потиска безпокойството и подобрява паметта.
- Намалява риска от рак на яйчниците и рак на дебелото черво.
- Джинджифилът е силен афродизиак.
- Облекчава симптомите на гадене по време на бременност, дори и при най-тежката форма.
- Укрепва костно-мускулната система. Облекчава болките при остеопороза и артрит.
Джинджифилът подобрява храносмилането и ускорява изгарянето на мазнини. Разширява кръвоносните съдове, засилва метаболизма с до 20% и съдейства за изхвърляне на токсините от организма. Всичко това го прави незаменим помощник в отслабването.
Как да изберем и съхраним джинджифил?
Избирайте пресен джинджифил, който е далеч по ароматен от сушения заради по-високите нива на гингерол (активната съставка на свежия джинджифил, отговорна за лютивия му вкус). Свежият джинджифил е препоръчително да се съхранява в хладилник, увит в хавлиена кърпа. Сушеният джинджифил е най-добре да се държи на хладно и тъмно място в стъклен съд или в хладилника.
23.11.2010/Биляна Божилова
Домашен хляб с газирана вода...уникално ...
Жестока цензура за всяка дума срещу кара...
При теб винаги е интересно ...
Сърдечен поздрав !