Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2013 09:42 - Джинджифил за изгаряне на мазнини
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 3166 Коментари: 3 Гласове:
31

Последна промяна: 22.05.2013 09:50


 

Джинджифилът е не само силно ароматна подправка, а и чудесно средство за отслабване. Вълшебният джинджифил ускорява изгарянето на мазнини и е незаменим помощник в борбата с излишните килограми.


image

Джинджифилът е широко разпространеното наименование на растението  Zingiber officinale от семейство Zingiberaceae. Всъщност “джинджифил” идва от санкрит и означава “рогат” от формата на корена на растението. Родината му е Древен Китай, където още от древността използват корените му като подправка и като лечебно средство. Арабите пренасят джинджифила в Древна Гърция и Древен Рим, а около XІІІ-ти век и към Източна Африка.

imageПо същото време е разпространен в Европа от Марко Поло, а три века по-късно достига и до Америка чрез испанците.

Днес, най-големите производители на джинджифил в световен мащаб са Китай, Индия, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Джинджифилът е добре познат и на съвременната домакиня като силно ароматна подправка, но прекрасните му хранителни, здравословни и диетични качества, намират далеч по-широко приложение на това уникално растение.

Джинджифил – хранителни качества
Джинджифилът е най-мощният антиоксидант сред растенията, благодарение на съдържащите се в него фитохимикали.

Предлага се като хранителна добавка самостоятелно или като част от антиоксидантен комплекс. Коренът на джинджифила се използва като подправка от векове – пресен, сушен, варен, задушен, пържен, маринован и т.н.

Джинджифилът съдържа около 3% есенциални масла, богати на фитохимикали (най-вече зингибирин, бисаболин и фарнезин), които придават екзотичния му аромат.

Джинджифил – здравословни качества

  • imageДжинджифилът намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта и снижава риска от сърдечносъдови заболявания.
  • Ароматната подправка укрепва имунната система и има силно антибактериално действие. Използва се като естествен лек при настинки и грип. Има обезболяващ ефект при мигрена и менструални спазми.
  • Джинджифилът потиска безпокойството и подобрява паметта.
  • Намалява риска от рак на яйчниците и рак на дебелото черво.
  • Джинджифилът е силен афродизиак.
  • Облекчава симптомите на гадене по време на бременност, дори и при най-тежката форма.
  •  
  • Укрепва костно-мускулната система. Облекчава болките при остеопороза и артрит.
Джинджифил в диетата
Джинджифилът подобрява храносмилането и ускорява изгарянето на мазнини. Разширява кръвоносните съдове, засилва метаболизма с до 20% и съдейства за изхвърляне на токсините от организма. Всичко това го прави незаменим помощник в отслабването.

Как да изберем и съхраним джинджифил?
Избирайте пресен джинджифил, който е далеч по ароматен от сушения заради по-високите нива на гингерол (активната съставка на свежия джинджифил, отговорна за лютивия му вкус). Свежият джинджифил е препоръчително да се съхранява в хладилник, увит в хавлиена кърпа. Сушеният джинджифил е най-добре да се държи на хладно и тъмно място в стъклен съд или в хладилника.  

23.11.2010/Биляна Божилова





Гласувай:
31



1. tutankhamon661 - iliada
22.05.2013 11:04

При теб винаги е интересно ...

цитирай
2. makont - Здравей Илианка,
22.05.2013 14:04
аз лично си го приготвям нарязан на кубчета с един лимон нарязан на кубчета в кана от един литър с вода. Стои в хладилника и си пийваш, когато се сетиш. Не знам дали се отслабва, но е много пречистващо и ободряващо. Усмивки и благодаря за ценната информация!
цитирай
3. stela50 - Интересна информация за джинджифила, Иля ...
23.05.2013 09:17
За мен - нова и навременна.
Сърдечен поздрав !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5236981
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111