Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2018 10:51 - Българските традиции-Благовец
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 1574 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 25.03.2018 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
ПРАЗНИКЪТ   НА  МАЙКИТЕ-БЛАГОВЕЩЕНИЕ   

image




 

Велик християнски празник
 

Утвърден е в Православната църква през 7 век. Почита се от всички християнски деноминации - православни, католици и протестанти.

Църквата празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя Иисус, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.


Първото чудо в живота на Дева Мария

След Въведение Богородично (21 ноември), когато родителите Света Анна и Свети Йоаким завели малката 3-годишна Мариам в храма и я оставили да живее и служи на Всевишния според дадения от тях обет.

image

Там й се явил Свети архангел Гавраил, който носел със себе си красив бял лилиум. Подарил го на девойката и я подготвил за предстоящото събитие. Тя ще зачене Сина Божий, но не по стандартния начин с мъж, а след като Светият Дух слезе върху нея.

Както казал Небесният пратеник Архангел Гавраил, така и станало. След 9 месеца се появил предреченият Син Божий на Рождество.

Пресвета Богородица има още една среща с Архангел Гавраил - 3 дена преди да почине, той отново й се явил, за да предаде съобщението от Господ Иисус Христос, че е дошъл моментът Синът да прибере Майка си в Царството Небесно.

Тогава Пресвета Богородица пожелала всички апостоли да се съберат при нея на смъртния й одар, домът й да бъде украсен като за празник.

Когато дошъл моментът, най-праведната сред жените не умряла, а заспала. Затова наричаме празника Успение Богородично (15 август).

Макар да е във Великия Пост, празника Благовещение и за неговата значимост, по изключение Църквата позволява да се яде риба.


Народни традиции, обичаи, обреди, вярвания и поверия

В народните представи Благовещение се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане.

Според традицията след днешния ден всеки трябва да излиза от вкъщи сит и с пари в джоба и ако го закука кукувица, богатството ще го съпътства през цялата година.

Днес се извършват определени дейности, приписвани на празника. Сеят се зеленчуци и се пресаждат плодните дръвчета, които не дават плод. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, да събират мед.

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. Няма изискване каква да бъде (както на Никулден).

По традиция се приготвя рибник - риба с ориз, шарена пита и лучник.

Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и "нещо зелено" (салати, марули, коприва, спанак, лапад). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани.

Затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца.

image

Вярва се също, че през деня всяка отрова губела силата си.

Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщи, постройки и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат за здраве, сила и късмет, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото.

Благовещение - Благовец е първият голям празник след настъпване на пролетта. Топлото време събужда мечките от техния зимен сън. Те излизат сред природата, отиват до реките и потоците да се изкъпят след дълго зимно спане. Вярва се, че водата след тях става лековита.

На Благовещение - Благовец у нас се завръщат лястовиците и кукувиците, които носят добрата вест, че зимата вече си е отишла, а на нейно място е дошла красивата и животворна светла пролет.

Но на този ден жените не трябва да шият и да плетат, не използват куки, игли и конци, за да не се убодат, защото това е лош знак.

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят лалета във вода и изчакат 3 дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на год.

През Великия пост е забранено да се играе хоро, но на Благовещение е разрешено играното от моми т.нар. "мъжко" хоро буенек или буенец.

В народния календар този ден е известен като "половин Великден".

Цветен символ на Благовещение - Благовец е кокичето. То е бяло, чисто и невинно като Дева Мария, която на този ден научила благата вест от Св.арх. Гавраил, че ще зачене и ще роди Сина Божий.






Гласувай:
13



1. avangardi - Честит празник, Илиянче!
25.03.2018 13:46
“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените.
Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени,
затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5234229
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111