Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2015 07:43 - Всяка комуникация е и манипулация-продължение
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 1003 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Брой 3 / Септември 2009 г. Медии и обществени комуникации   Доц. д-р Милена Цветкова .

 .....................................................................................................................................................

 "

3. Механизъм на манипулативния информационен обмен

 

 

3.1. Цензура и прозрачност – парадоксът на предпоставките 

 

Едни от най–реалните условия за манипулиран информационен обмен на национално ниво създава самата официална намеса на държавата – цензурата. Потокът от ин­формация, ограничаван и препятстван от цензуриращи филтри и табута, не може да гарантира нито свобода на словото, нито свободен достъп до информацията, както на ниво книгоиздаване, така и на ниво масов обмен на информация чрез медиите. Цензурата е смъртен враг на свободното боравене с информация. Демокрацията и информа­цията са взаимосвързани понятия. Но дори в най–демократичните информационни общества не е премахната “информационната завеса”. Цензурата и забраните, като идеологически диктат, са заместени от различията във финансовите възможности на индивидите в днешно време.  

Тук е интересен един частен случай на цензурирано поле. Цензурата в писменото общуване между автор н читател (като информационен обмен) е особено болезнена, но не е непреодолима. Писателят, понякога, по цензурни съображения, не може да каже директно това, което иска. Тогава умишлено облича мисълта си в двусмислени форми, но в степен, които читателят-единомишленик разбира, а цензурата не забелязва. Така възниква своеобразен „тунелен ефект” в информационния обмен, прокарващ необходимите съобщения през цензурната преграда като с ”шапка невидимка”. Подобен ефект има и акростихът.

 

 

И до днес не е известен авторът на скандалния за социалистическата конюнктура акростих "Долу Тодор Живков" в стихотворението "Есен", публикувано на 5 март 1985 г. във в. "Пулс", макар че  над него е изписано името на поетесата Маргарита Петкова (тогава 29-годишна)[16]. Всъщност стихотворението е трети елемент от тетра импресия със заглавие „Вечен кръговрат”, обхващаща поетични картини върху четирите сезона „Пролет”, „Лято”, „Есен”, „Зима”. Ето и самото трето стихотворение, предназначено за зорко четящи:

 

 

 

image

 

 

 

Безспорно акростихът също е манипулативна техника, която макар и инициирана от страна на потърпевшите (манипулираните), е доказателство за писмените комуникации като терен за манипулаторски игри и войни. Заслугата в такава комуникативна „диверсия” носи такова неотменно свойство на езика, като многозначността на думата и израза, и никаква цензура не е способна да разруши този канал за връзка.

Второто задължително условие за формирането на манипуланта е неговата прозрачност. А с всяко техническо нововъведение неприкосновената интимност на личния живот се стопява къс по къс. Технологичната революция и превръщането на информацията в най–търсената стока благоприятстват усъвършенстването на манипулациите. Най–модерният вид полулегална информационна търговия днес е шпионирането на данни или злоупотребите с личната информация. Това може да има твърде опасни последици. От световните компютърни мрежи експертите – търсачи на данни– могат да извлекат разнообразна информация за произволно избран индивид – от здравословното му състояние до сексуалните му предпочитания – чрез която сглобяват като пъзел неговия портрет. Фирмите–информатори прибягват чрез различни методи до най–невероятни източници за събиране на информация за личността – телефонния указател, обяви в ежедневниците, абонамент за вестници и списания, регистрацията в библиотеки и данните за читателските предпочитания, участията в различни томболи, игри и състезания, кредитните карти с електронен чип, които оставят след клиента ясни електронни следи, компютърни извлечения от телефонните компании, съдържащи подробен списък на проведените разговори, здравните картони с електронен чип – последна мода в частните клиники на Запад, зрителските предпочитания на абоната на платената телевизия и т. н. Потребителят на Интернет, на­пример, също не може практически да опази сведенията в компютъра си – от съдържанието на неговия харддиск, до участието си в актуални дискусии естествено собствения си пълен адрес. Обменът на информация по електронната поща "E–mail" технически е най–уязвим за шпиониране.Търговията с данни, с адреси и с пълна лична информация е особено полезна за производители­те на манипулации, но тя е коварна и страшна за потребителя, прави “обекта под прицел” най–уязвим. "

imageКопирано Нета!






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5231513
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111