Прочетен: 2631 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 25.09.2015 13:02
Суровият плод има донякъде неприятен вкус, но като се сготви, омеква и получава богат, сложен вкус и плътна консистенция. Ако нарязаният патладжан се посоли, изцеди и изплакне, се премахва голяма част от горчивината му. Той е много ценен в кулинарството поради способността си да поглъща големи количества мазнини, позволявайки приготвянето на много богати ястия. Месото му е гладко, а многобройните семена са меки и (както и при домата), годни за ядене с останалите части на плода. Кожата също е годна за ядене, въпреки че много хора предпочитат да я обелят.
Патладжанът се използва в кухните от Япония до Испания. Често се сервира сготвен като в тюрлю гювеч, френския рататуй, левантинската мусака и много южноазиатски ястия. Често го пекат с кожата, докато се овъгли отвън, след което месото се изважда и се сервира студено, смесено с други съставки, например в кьопоолу, близкоизточното баба гануш и подобното гръцко мелитзаносалата. Може също да се нареже на филийки и да се изпържи, евентуално паниран, и да се сервира с различни сосове — подлучен сос от кисело мляко, подлучен доматен сос, сосове на базата на тахини или тамаринд. Може да се напълни със зеленчуци (имамбаялдъ), месо, ориз и др. и да се изпече.
Тъй като произхожда от там, той се използва широко в южноиндийската кухня в самбхар, чътни, къри и коту. Поради многостранността си и широката си употреба както в ежедневната, така и в празничната южноиндийска храна, патладжаните често са наричани „Цар на зеленчуците“ в Южна Индия.
Обелен печен патладжан, смесен с лук и домати и подправки съставлява индийското ястие „баинган ка бхарта“ (наричано също „вангяча бхарта“ на маратхи).
За някои ястия високото съдържание на влага в патладжаните трябва да се отстрани или попие по време на готвене.
Бързо ястие с патладжани
Продукти:
4 големи патладжани
5-6 червени чушки
4-5 средни домата смлени на пюре
2 главички чесън ,
олио или зехтин
ПРИГОТОВЛЕНИЕ :
Обелват се патладжана на 4 места (ивици).
Нарязва се на кръгчета дебели по 2 см.
Кръгчетата патладжан -осолявам ,изцеждам и нареждам върху намазаното с олио дъно на тавата.
Заливам с настърганите домати, сол,малко млян черен пипер, чесън на скилидки или нарязан,червен пипер нарязан на ленти..
Пече се във фурната на 200 градуса ,докато се изпари водата и се сгъсти!
Бързо ,лесно и вкусно .
Патладжана става като масло.
Който обича,може да добави накрая и пресен магданоз!
В късният час съм пуснала нередактиран постинг,но чак сега го открих за което се извинявам на всички надникнали тук днес!:(