Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 00:40 - Ястия с патладжан
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 1710 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 25.09.2015 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Снимка: http://www.flickr.com/photos/susanvg/

Суровият плод има донякъде неприятен вкус, но като се сготви, омеква и получава богат, сложен вкус и плътна консистенция. Ако нарязаният патладжан се посоли, изцеди и изплакне, се премахва голяма част от горчивината му. Той е много ценен в кулинарството поради способността си да поглъща големи количества мазнини, позволявайки приготвянето на много богати ястия. Месото му е гладко, а многобройните семена са меки и (както и при домата), годни за ядене с останалите части на плода. Кожата също е годна за ядене, въпреки че много хора предпочитат да я обелят.

Патладжанът се използва в кухните от Япония до Испания. Често се сервира сготвен като в тюрлю гювеч, френския рататуй, левантинската мусака и много южноазиатски ястия. Често го пекат с кожата, докато се овъгли отвън, след което месото се изважда и се сервира студено, смесено с други съставки, например в кьопоолу, близкоизточното баба гануш и подобното гръцко мелитзаносалата. Може също да се нареже на филийки и да се изпържи, евентуално паниран, и да се сервира с различни сосове — подлучен сос от кисело мляко, подлучен доматен сос, сосове на базата на тахини или тамаринд. Може да се напълни със зеленчуци (имамбаялдъ), месо, ориз и др. и да се изпече.

Тъй като произхожда от там, той се използва широко в южноиндийската кухня в самбхар, чътни, къри и коту. Поради многостранността си и широката си употреба както в ежедневната, така и в празничната южноиндийска храна, патладжаните често са наричани „Цар на зеленчуците“ в Южна Индия.

Обелен печен патладжан, смесен с лук и домати и подправки съставлява индийското ястие „баинган ка бхарта“ (наричано също „вангяча бхарта“ на маратхи).

 

За някои ястия високото съдържание на влага в патладжаните трябва да се отстрани или попие по време на готвене.

Бързо ястие с патладжани

Продукти:

4 големи патладжани

5-6 червен
и  чушки

4-5 средни домата смлени на  пюре

сол ,чер пипер,

   2 главички чесън ,

олио или зехтин
ПРИГОТОВЛЕНИЕ :

Обелват  се патладжана на 4 места (ивици).
Нарязва се на кръгчета дебели по 2 см.

Кръгчетата   патладжан -осолявам  ,изцеждам  и  нареждам върху  намазаното с олио дъно на тавата.
Заливам с настърганите домати, сол,малко млян черен пипер, чесън на скилидки или нарязан,червен пипер нарязан  на ленти..
Пече се във фурната на 200 градуса ,докато се изпари водата и се сгъсти!
Бързо ,лесно и вкусно .
Патладжана става като масло.
Който обича,може да добави накрая и пресен магданоз!

  image
imageimage



Гласувай:
9
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Звучи чудесно! Непременно ще пр...
25.09.2015 01:21
Звучи чудесно! Непременно ще пробвам! Благодаря ти, Или!
цитирай
2. iliada - Привет ,Вени!
25.09.2015 13:04
donchevav написа:
Звучи чудесно! Непременно ще пробвам! Благодаря ти, Или!

В късният час съм пуснала нередактиран постинг,но чак сега го открих за което се извинявам на всички надникнали тук днес!:(
цитирай
3. hloris - Обожавам патладжани! &))
26.09.2015 08:43
Непременно ще се възползвам от предложението ти,защото го няма досадното пържене,което донякъде прави ястието тежичко...много ти благодаря за идеята! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 4413520
Постинги: 6043
Коментари: 27718
Гласове: 78373
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111