Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2015 19:05 - Как се развива новороденото бебе на 1 месец?
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 2145 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 07.09.2015 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image  

 

Когато в едно семейство има нов член – малко бебе, всичко се променя за всеки живеещ в тази къща. Нищо не остава същото, Светът се върти около малкото същество. Всеки 1 месец до навършване на 1 годинка на детето, крие нови неща и откривате нови възможности заедно. Бебето се развива толкова бързо, че понякога се чудим, кога порасна толкова много!

 

,
image1. Килограми – приета е граница на нормалното тегло на всяко новородено бебе. Обикновено се раждат между 3 килограма и 3 и половина. В началото новороденото дете расте много бързо и е напълно нормално през 1 месец да наддаде поне 1 килограм. Това се дължи на броя хранения и сънят. Както казват нашите баби расте докато спи, а и някои казват каква им е работата – да спят и да се хранят, в това има и доза истина разбира се. Ако все пак детето се роди малко повече или по-малко от тези килограми не е проблем, защото еднакви деца няма, много зависи от родителите, както и самата бременността.
2. Ръст – и тук има някакви нормални граници, което не значи, че ако сте извън тази граница вашето бебе не е добре. Границите са поставени в основа на това, че повечето деца се раждат с такъв ръст. И това е между 47-54см, като трябва да знаете, че бебето в 1-вия месец се развива с около 3-4см. Може разбира се да има и малко по-малко развитие в ръстът на бебето.
3. Двигателни способности на бебето в 1 месец – през първите 30 дни от своя живот всяко бебе е почти неспособно да прави каквото и да е било. Все още е прекалено слабо, мускулите не са се размили достатъчно и няма изградени навици. Както се казва не знае къде се намира, а какво остава да прави разни неща. Които са нормални за по-големите деца. Така, че не очаквайте чудеса от своето малко бебе на 1 месец, радвайте му се в малкото време, когато е будно. Неговите способности се изразяват в хаотично мятане на ръцете и краката.
4. Зрение – колкото и странно да звучи нашите деца се раждат с много слабо зрение, те не виждат на повече от 20см от себе си. Това е много важно, защото всяко дете се нуждае да вижда, за да изразява своите усещания. Бебето на 1 месец има отслабено виждане и разчита предимно на слуха, който е добре развит. За детето ви е добре да вижда именно вас, така се чувства обичано и сигурно, че е в безопасност. В малкото часове на денонощието, когато е будно има нужда да бъде гушкано и да сте близо до него, за да ви вижда. През първите 30 дни зрението се развива бързо, когато бебето е на 1 месец вече вижда добре.

 

imageСънят е важна част?
Няма как да не споменем сънят, защото той е главното действие, което извършва всяко новородено, особено за бебе на 1 месец. През първият месец часовете, в които спи са около 16 – 17 от денонощието. Така е създадено, защото непосредствено след раждането растежния хормон е най-силен, а както знаем неговото отделяне е силно изразено докато детето спи. При повечето бебета режимът в началото е сън около 2 часа следва малко бодърстване, след това хранене и пак сън. Това започва да се променя към края на първия месец. Когато сънят намалява, но малко. Детето се нуждае от сън, за да расте. Има много неща, които трябва да се правят при всяко бебе на 1 месец, за да бъде то спокойно дори когато спи. Например при всяко хранене следва сън, но е нужно да смените посоката, в която спи детето – от ляво рамо на дясно рамо. Защото то не може само да се завърти, а при спане само на едната страна има опасност да се схване. Друг важен избор на майката е как да заспива детето, някои предпочитат да ги гушнат и приспят, а други жени избират децата сами да заспиват в леглата си. Това е личен избор на всяко семейство, но не забравяйте, че вашето бебе на 1 месец се нуждае от това да усеща топлината на родителите си, така то се чувства спокойно и защитено.

 

Хранене на бебето на 1 месец?
Да, както казват всички жени минали през това – режимът на 3 часа. Всичко се върти около това да дойде следващото хранене след 3 часа. Без значение дали бебето е на кърма или изкуствено мляко, храненето е неизбежно. Особено трудно е първият месец. Защото на всеки 3 часа новороденото бебе е гладно. Млякото, което поема е в малки количества, но на чести периоди. Изморително за всеки родител, но както се казва лесно родител не се става. Този, който храни детето е внимателен и внимава да не се задави бебето, защото те са лакоми и все още нямат изразени преглъщащи навици. Ако все пак вашето дете се задави не се хвърляте в паника, трудно е първите няколко пъти. Нужно е да надигнете детето и леко да го потупате, друг вариант е да му хванете нослето, за да си отвори устата и леко да духнете вътре, важно е спокойствието децата често се давят в началото, особено когато вашето бебе е на 1 месец.

 

Особености около бебето на 1 месец?
– Поведение на бебето в първият месец – Тъй, като в началото бебето няма как да изрази своите нужди по друг начин ползва плачът. Всяко начало е трудно, но още през първия месец родителите започват да разпознават нуждите на своето дете само по плачът. Понякога то плаче, защото е гладно, мокро, има нужда от внимание или му се спи. В други случаи може да плаче без причина или защото го боли нещо. И когато се разплаче се опитвайте,да разберете за какво е, като му предлагате нужните неща. Така съвсем скоро още в 1 месец ще разпознавате всеки плач, колкото и странно да звучи.
– Нужда от внимание – детето има нужда да бъде угрижвано по 24 часа в денонощието и това е още от самото начало. Понякога грижата да е нахранено и сменено не е всичко. Особените грижи за бебе на 1 месец са различни и ги споменахме по-горе, но не забравяйте че то има нужда да бъде гушкано, да му се приказва, да го вземате в ръце. С две думи общувайте с вашето бебе още от самото начало и през целия 1-вия месец, защото това помага за развитието на всичко и за напред.


Вижте Още от Bremennost.bg
http://bremennost.bg/bebe-na-1-mesec.html#ixzz3l4LhpZvL

Копирано Нета!






Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5235332
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111