Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 07:48 - Полезните цветове от свирчовина
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 1865 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Hera.bg
  Инна Георгиева   image         
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които да се възползваме от здравословните и вкусови качества, преди да се превърне в черни перлички.

Цветовете на дървовидния бъз са бели до кремави, събрани в широко съцветие и можете да използвате като лечебно средство,
сироп и вкусна лимонада (някои хора даже ги панират!) Не се колебайте да си посъберете и малко листа - те са чудесно средство за редуциране на теглото.

Цветовете от бъз имат антибактериални и общоукрепващи здравето свойства. Антинеопластичните им качества са превантивно средство за ракови заболявания. Те са добро кръвоочистително, действат тонизиращо, стимулират кръвоносната система. Влияят добре при спазматична кашлица, пневмония, дори и при астма и ушни инфекции, стимулират сърдечната дейност и заедно с други билки спомагат за понижаване на високото кръвно налягане.

Ароматът на бъз има релаксиращо действие, успокоява нервите и депресивни състояния, влия добре при безсъние. Тоник, сироп, чай, каквото и да изберете за вътрешно приложение ще доведе до прочистване, енергичност, баланс и възстановяване на енергиите в тялото.


Бране и сушене

При браненето на цвета избирайте леко разтворени цветове. Имайте предвид, че венчетата често опадат при късане, това можете да предотвратите ако режете съцветията с ножица. Листата е добре да се берат юни-юли, когато са се развили напълно.

Подредете цветовете върху вестници и сушете на шарена сянка. Добре изсушени са, когато цветните дръжки в най-дебелите части при огъване се чупят, а цветовете се разпрашават. Листата пък трябва да се ронят.
Когато изсъхнат оронваме само цвета и съхраняваме добре в добре затварящи се буркани. Листата можем да съхраним в книжни торби.

За пречистване на кръвта и като леко очистително - Мария Требен
6- 8 листа се нарязват на дребно и в 300 г вода врят 10 минути. Пие се всяка сутрин преди ядене по 1 чаша


 
Чай

При пресипнало гърло, бронхит, хрема и всякакви простудни заболявания си пригответе топъл чай или да си направите инхалации с него.

За да си направите чай запарете за около 10 минути 1 и 1/2 с.л цвят от сушена свирчовина в 500 мл вода.



 
image
За децата

При висока температура на малки дечица (а и възрастни), можете да предизвикате изпотяване като запарите една шепа цвят в един литър вода. Чайчето се пие колкото се може по-горещо за да предизвика обилно потене. Завивате детенцето в леглото, след потенето го преобличате, а на сутринта то със сигурност ще се чувства по-добре. Тази практика е добра при лечение на рубеола, морбили, варицела, скарларина и сходни болести характеризиращи се с обрив и висока температура. Чаят от цвят спомага обрива "да избие" - а това е по-добрия вариант от това високата температура да е заключена в тялото

Често при русокосите дечица се наблюдава едно състояние на кожата, близо до атопичните заболявания, характерно със силно зачервяване на бузите. Обикновенно тези дечица се потят рядко и това зачервяване се усилва когато са болни или при по-голямо физическо натоварване. Този чай намалява тези проблеми. Като цяло добре повлиява на хората с лошо периферно кръвообръщение, при екземи, алергии, атопични заболявания и хиперактивни деца.

Като превантивно средство за простуди може да се приема по чаша чай ( 1 ч.л на чаша гореща вода) в продължение на 2 седмици.


За жените

Чаят от цвят намира място при лечението на гинекологични състояния при жените и по-специално ендометриоза и миома. При леки възпаления на влагалището може да се прави промивка с цвят от бъз в комбинация с лайка.


 
При лоша кожа, псориазис, екземи, дерматит - лосион за обливане след баня.

1 купички цвят се заливат с литър вода. Така престоява около 20 минути, след което се охлажда и използва в рамките на 2 дни



 
image
Листата

Народният лечител Димков предлага една рецепта за отслабване на хора понатрупали килограми с времето, в чиято основна съставка е листата от същия бъз.

Настойка от листата на черен бъз (свирчовина). Листата се берат и нареждат в буркан плътно едно над друго, докато запълнят 2/3 от съда. Над тях се долива чист зехтин, докато бурканът се напълни, слага се във водна баня и ври на тих огън 1 ч. Престоява 24 ч и се прецежда, като течността се отделя от листата. От тази настойка трябва се изпива по 1 супена лъжица 20 мин преди ядене сут­рин, обед и вечер.

Листата на свирчовината може да се използва под формата на отвара външно при хемороиди, кожни обриви и проблеми, ревматизъм. При трудно зарастващи рани, отоци, подагра, ревматизъм могат да се правят лапи от цвят и листа.
image
Ползите са много. Времето да съберем цвят малко. Побързайте :)






Гласувай:
11



1. donchevav - Много красив, ароматен и полезен ...
05.06.2015 07:25
Много красив, ароматен и полезен постинг! Благодаря ти, Или! Имам свирчовина в двора зад една пристройка - уханието е неземно! Благодаря, че ме подсети да изсуша! Хубав петъчен ден! Поздрави!
цитирай
2. iliada - Дано си го направила ,Вени,че вече цветчетата прецъфтяха:)
12.06.2015 08:23
donchevav написа:
Много красив, ароматен и полезен постинг! Благодаря ти, Или! Имам свирчовина в двора зад една пристройка - уханието е неземно! Благодаря, че ме подсети да изсуша! Хубав петъчен ден! Поздрави!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5235665
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111