Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2015 08:03 - Алтернативно лечение на разширените вени
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 2733 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 26.02.2015 07:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Разширените вени представляват змиевидното нагъване на вените на долните крайници. Те са резултат на намаляване на функционалните възможности на клапните механизми (венозни клапи, които насочват кръвта да се движи само напред, без да се връща назад, пречейки на появата на венозен застой) на вените или отслабване на стените, от които те са изградени. Най-често се проявява при индивиди с генетична предразположеност и се среща по-често при жени.

 

Причини за проява на разширение на вените са:

  • бременност,
  • менопауза,
  • затлъстяването,
  • тежка физическа работа и други.

 

Повече информация може да прочетете:

 

Хидротерапия за разширени вени

 

Този метод за намаляване на разширените вени се основава на подобряване на кръвотока на кръвта. Предотвратява се един от механизмите за образуване на варикозните вени – кръвния застой във венозната система. Хидротерапията се осъществява по следния начин: в две кофи с вода се наливат гореща и студена вода. Първоначално потапяте краката с горещата вода постоявате около 30 до 60 секунди, след което потапяте краката в студената вода отново за 30 до 60 секунди. Редуването на топла и студена вода се прави минимум 20 пъти. След това лягате на леглото и вдигате високо краката. Престоявате така поне половин час.

 

Към водата може да бъде прибавен ябълков оцет или хамамелис, за да се постигне по-добро стягане на кожата, което допълнително ще стимулира изтласкването на излишното количество застойна кръв.
Хидротерапията може да намали видимо отоците по долните крайници, резултат от разширени вени.

 

Забележка: хидротерапията не се препоръчва на болни от диабет. Преди да решите да прилагате тази методика се консултирайте с лекар.

 

Повече информация може да прочетете:

 

Хранителна терапия за разширени вени

 

Хранителните продукти, които задължително трябва да присъстват в диетата отговарят на следните изисквания: богати са на антиоксиданти (флавоноиди), на витамин С и витамин К, съдържат субстанции разреждащи кръвта. Целта е диетата да подпомогне укрепването на стената на вените и да разреди кръвта, за да се предотврати честото усложнение от разширените вени – тромбоза.

 

Следните храни трябва да присъстват в менюто ви:

  • боровинки,
  • къпини,
  • череши,
  • портокали,
  • грейпфрути,
  • лимони,
  • касис,
  • кисело зеле,
  • джинджифил,
  • ананас (поради активната си съставка бромелаин),
  • лук,
  • чесън,
  • лют червен пипер.

 

Пийте много вода.

 

Ако имате наднормено тегло е добре да се придържате към някоя диета за отслабване, която не е лишена от витамини и минерали.

 

Билкови средства за разширени вени

 

Билкови лекарства за разширени вени - някои ефективни билки са миши чемшир, черен оман, невен, корен и камък.

 

Конски кестен при разширени вени

 

Активното вещество в конския кестен е есцин. Има предположения, че последният намалява активността на ензимите, отделяни в кръвоносните съдове като по този начин възпрепятства възпалителните процеси в капилярите. При изследвания с екстракт от кестен се установяват: намаляване на подуване на краката и намаляване на болките. Екстрактът от кестен се използва само за направата на гелове за външна употреба, защото при вътрешното му приложение могат да се наблюдават сериозни странични реакции като: главоболие, гадене, повръщане, дихателната недостатъчност, диария.

 

 

Бодливият залист

 

 

Тази билка е известна още като миши чемшир, миши трън. Позитивният ефект на билката върху разширените вени се дължи на биоактивните съединения рускогенинс. Предполага се, че тези субстанции намаляват възпалението и освен това се предполага, че повишава синтезата на колагенови нишки в съединителната тъкан, изграждаща стената на вените, което е предпоставка за увеличаване на здравината на вените и ограничаване на процесите на допълнително разширяване на вените. При изследвания в Германия се установява намаляване на размера на разширените вени.

 

Начин на приложение: под формата на таблетки за вътрешно приложение, с препоръчвана доза 300 милиграма дневно, разделен в 3 приема. Може да се прилага и външно като компреси.

 

Страничните ефекти може да са: стомашно-чревни оплаквания, метеоризъм, диария. Ако страдате от високо кръвно тази билка е противопоказна.

 

 

Жълт кантарион

 

 

Тази билка има противовъзпалително действие и затова се препоръчва при разширени вени. Може да се използва като мехлем и тинктура за външна употреба. Може да пиете и чай от жълт кантарион, които е свеж или замразен, защото при сушене на въздух се губят полезните му свойства.

 

 

Розмарин

 

 

Тази билка подобрява кръвообращението и предпазва съдовете от уреждащото влияние на кислородните радикали, поради съдържанието на антиоксиданти. Води до редуциране на телесното тегло, което се отразява благоприятно на разширените вени. Начин на приложение на розмарина: като мехлем, като подправка, като хранителна добавка.

 

 

Вещица леска

 

 

Наричана още Хамамелис съдържа полезни за вените активни вещества: галски киселини, етерични масла, танини. Има противовъзпалителни свойства, като намалява болката. Начин на приложение под форма на таблетки по 900 милиграма, разделени на 3 приема.

 

Други полезни билки: бял равнец, лайка, невен, лавандула.

 

Ароматерапия при разширени вени

 

Основните етерични масла, които са полезни при това страдание са: лавандула, лимон, розмарин, кипарис, грейпфрут.

 

Една от най-известните комбинации от етерични масла е: 3 капки лавандулово масло, 3 капки масло от лайка и 1 чаена лъжичка тинктура от невен или жълт кантарион, разтворени в 1 чаша студена вода. Потопете хавлия в тази смес и я поставете върху разширените вени.
Друга популярна комбинация е: 8 капки масло от кипарис, 7 капки масло от лайка, 10 капки масло от жълт кантарион. Отново се накапват в една чаша вода и се потапя хавлията. Хвлията престоява около 1 час върху вените и може да се наблюдава намаляване на отоците и болката при разширените вени.

 

Повече информация може да прочетете:

 

Плуване при разширени вени

 

Един от най-ефективните видове спорт, който може да ви освободи от болката и дискомфорта съпътстващи разширените вени. Препоръчва се поне два пъти в седмицата да се плува за около половин до един час.

 

Рефлексотерапията и разширените вени

 

Много от авторите я препоръчват на бременни жени, с разширени вени. Други автори са на мнение, че рефлексотерапията не трябва да се прилага на бременни до третото тримесечие.

 

Повече информация за тази методика може да прочетете:

 

Акупресура за разширени вени

 

Най-често се активират активните точки, разположени по меридиана съответстващ на далака.

 

Повече информация за тази методика може да прочетете:

 

Йога за разширени вени

 

 

Някои упражнения от йогата, при които краката се вдигат над главата и по този начин подобряват циркулацията на кръвта. Така  се намалява болката в краката.

image

Още за:
Алтернативно лечение на разширените вени | Алтернативна медицина
от framar.bg
image





Гласувай:
8



1. veninski - Ако имаш време, надникни в моята ...
24.02.2015 10:34
Ако имаш време, надникни в моята виртуална къщичка... Поздрави от Родопите!
цитирай
2. iliada - Непременно ,Вен!:)
24.02.2015 19:29
veninski написа:
Ако имаш време, надникни в моята виртуална къщичка... Поздрави от Родопите!

цитирай
3. stela50 - Полезна информация... Благодаря, Иля.
25.02.2015 10:46
Хубав ден !
цитирай
4. iliada - Надявам се ,Танечка!
26.02.2015 07:33
stela50 написа:
Хубав ден !

Повечето хора имат този проблем и ако нещо може да им е от полза ще бъда доволна!
Хубав ден ти желая и този проблем за теб да си остане в годините чужд!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5223349
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111