Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2015 08:15 - Куркума
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 3310 Коментари: 2 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Куркумата е често използвана подправка в източната кухня, но тя е полезна не само в храненето, но и за лечебно средство. В Индия тя се използва от векове, поне от 2500 години, като вероятно в началото се е използвала основно за боядисване на тъкани в наситени жълти и оранжеви тонове. Активната съставка в куркумата е куркумин, който е познат на учените с противовъзпалителните си качества. Оказва се, обаче, че подправката има много по-широка употреба за лечебно средство.

image

Подправката може да се пие на хапчета или прахообразна, както и да се употребява в ястия като ориз и яйца. Трябва да сте внимателни, ако имате камъни в жлъчката или обструкция на жлъчните каналчета. Макар по света да се използва широко от бременни, важно е да не консумирате твърде много куркума, ако сте бременна или кърмите, тъй като тя стимулира функцията на матката.

image

1. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент. С тези си качества тя се използва за дезинфекция на порязвания и рани от изгорено. Действа добре на псориазис и други възпалителни кожни състояния.

2. Учените считат, че подправката може да редуцира рисковете от детска левкемия.

image

3. Ако се комбинира с карфиол се счита, че куркумата може да редуцира рисковете от рак на простатата. Все повече анти-канцерогенни качества на куркумата биват откривани от експерти, включително за превенция на рак на гърдата и меланома. Някои от учените считат, че има възможност подправката и нейните съставки да предпазят от развитие на метастази и да спрат обособяването на нови кръвоносни съдове за хранене на туморите. Тестове върху лабораторни животни показват, че в бъдеще подправката може да се използва за основа на лечение на някои видове рак, включително рак на панкреаса, както и за превенция.

4. Куркумата има силен потенциал за включване в мощни противовъзпалителни медикаменти, затова може да се употребява за лечение на разнообразни възпаления. Тези й характеристики не включват неприятните странични ефекти на много от средствата, които се продават по аптеките. Заради тези си свойства куркумата е страхотно средство срещу артрит.

image

5. Куркумата е натурален детоксифициращ компонент за черния дроб и изхвърля от организма токсините.

6. Подправката може би предпазва от болест на Алцхаймер и забавя развитието на болестта като премахва амилоидната плака по тъканта на мозъка.

7. Тестовете върху лабораторни животни сочат, че съставките на подправката може би забавят развитието на множествената склероза.

image

8. Подправката се счита за полезен компонент, който може да ускори метаболизма и обмяната на мазнините, както и да ускори изгарянето на излишните мазнини, като по този начин спомогне отслабването и нормалното телесно тегло.

9. Куркумата се счита за натурален обезболяващ агент.

image

10. Подправката действа добре на храносмилателната система и може да се употребява за лечение на нарушено храносмилане и киселини. Освен това лекува раздразнения на червата, както и улцерозен колит, но ако се употребява твърде често и агресивно, може да раздразни стомаха.

image

 

автор: Надя Колева





Гласувай:
17



1. donchevav - О, значи така изглежда това раст...
03.02.2015 15:39
О, значи така изглежда това растение! Виждала съм куркума само на грудки и на прах, както и в пакетчета за чай! Какви разкошни цветове, при това в различни багри! Бих искала да имам в градината си тези сочни листа, тези екзотични, мистични лилави, кремави и бели цветове! Прегръдка, Или! Благодаря ти!
цитирай
2. iliada - Привет,Вени!
04.02.2015 09:18
donchevav написа:
О, значи така изглежда това растение! Виждала съм куркума само на грудки и на прах, както и в пакетчета за чай! Какви разкошни цветове, при това в различни багри! Бих искала да имам в градината си тези сочни листа, тези екзотични, мистични лилави, кремави и бели цветове! Прегръдка, Или! Благодаря ти!

Точно така изглежда растението ,което ме заинтересува преди години.Разбира се има и още около 50 вида от него за които само мога да гадая как изглеждат.Вече съм засаждала купена от магазина грудка на джинджифил успешно,но за грудка от куркума ще трябва да ида до Идния:)))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5234854
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111