Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2015 14:18 - Африканският джинджифил
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 2484 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 14.01.2015 14:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Ароматните корени на рядкото южноафриканско растение Африкански джинджифил (Siphonochilus aethiopicus, African ginger) се смятат за най-доброто естествено африканско противовъзпалително средство, което има дълга история на употреба в африканската традиционна медицина.

image

Джинджифилът е бил познат още преди 7000 години в Южна Азия. Старите гърци и римляни са го използвали като подправка и лекарство. Индийците го възхвалявали като лечител на всички болести. С упадъка на Римската империя, търговията с подправки била овладяна от арабските племена и джинджифилът се превърнал в скъп продукт, като почти изчезва от европейската кухня през средните векове. Лечебните свойства на джинджифила са били познати отдавна и в началото се е използвало против морска болест – моряците забелязали, че консумацията на целебния корен ги спасява от  неразположенията.

Във времената на великите географски открития търговските връзки между Европа и Азия стават по-бързи и ефективни В Европа джинджифилът е донесен през 13 век от великия изследовател Марко Поло.  Разпространява се в тропическите части на Америка и оттам в Ямайка. Островът става известен с най-качествения джинджифил.

Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус. Освен като подправка, джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести.

Рак

Коренището е известно като средство против рак. Направени са изпитания на лечебните свойства на динджифила с мишки, при които се оказало, че растението кара раковите клетки да се самоунищожават като се самоизяждат. Като естествен антиоксидант, джинджифилът предотвратява развитието на предраковите тумори. Особено силен ефект има при рак на яйчниците и като профилактика на рак на дебелото черво. Помага и за облекчаване на страничните неразположения при пациенти на химиотерапия.

При онкоболни два по-големи корена джинджифил се обелват и настъргват на редне. Смесват се с 0,5 кг пчелен мед и сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка.

Диабет

Джинджифилът помага и на хората, които страдат от захарна болест, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия, която намалява тяхната функция.

Сърдечно-съдови заболявания

Джинджифилът сваля високото кръвно налягане и повишава ниското, така че балансира добре този проблем. Коренището предотвратява слепването на тромбоцитите и образуване на опасни кръвни съсиреци, които водят до запушване на артериите, инфаркти и тромбофлебити.

Настинка и грип

Още през 1993 г. е направено проучване на лечебните свойства на джинджифила, според което джинджифилът има силно  отхрачващо действие. Подправката помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Той стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Незабавно облекчение носи чаят от джинджифил, подсладен с мед. Друга рецепта е: по 0,5 ч. л. джинджифил на прах, смлян лют червен пипер и куркума се накисват в 200 мл прясно мляко, което се вари 2 минути. Към охладената течност се добавят 1 ч. л. мед и  половин ч. л. краве масло. Напитката се пие затоплена по 200 мл три пъти дневно.

Стомашни болки и гадене

Това е най-познатото лечебно свойство на подправката – тя неутрализира киселините в стомаха, подпомага храносмилането и премахва гаденето. Най-полезен е чаят от джинджифил, а благотворно действие има и в сурово състояние, добавен към оризови ястия.

От векове джинджифилът е мощно средство против морска болест. Като лечебно средство се сдъвкват фини ленти от пресен корен. При гадене и други храносмилателни проблеми се препоръчват между 2 и 4 г пресен корен от джинджифил дневно, 0,25 до 1 г корен на прах или 1,5 до 3 г течен екстракт. За предотвратяване на повръщане 1 г джинджифилов корен на прах се взима на всеки 4 часа, но не повече от 4 пъти дневно.

За предотвратяване на сутрешното гадене при бременни се препоръчва взимането на четири дози от по 250 г чай от джинджифил.  За стомашно-чревни разстройства в 100 мл вода се слагат 0,5 ч. л. джинджифил на прах и четвърт ч. л. индийско орехче. Пие се при всеки пристъп на гадене или повръщане.

Главоболие и мигрена

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и бори ефикасно хроничната болка в главата. Облекчаващото му действие се дължи на това, че блокира простагландините, които причиняват възпаленията.

Болки в ставите и мускулите, артрит

Облекчава ставни и мускулни болки благодарение на силния си противовъзпалителен ефект. Корените му съдържат джинджероли, които подпомагат лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Дори само няколко грама от корена – суров, на прах или като екстракт, помагат против силната болка. За хората с артрит се препоръчват 2-4 г екстракт, чай или пресен джинджифилов сок.

С лапа от пресен джинджифил се налагат засегнатите от артрита зони. Джинджифилът помага и за спадането на отоците, съпътстващи възпаленията. При болки в ставите се препоръчват 1-2 ч. л. джинджифил на прах или настърган пресен корен, смесени с гореща вода до получаването на рядка кашица. Към нея се добавят 5 капки от етерично масло от праскова или кайсия. Сместа се слага върху марля, с която се покрива болното място. Превързва се с найлон и хартия и се оставя за около час.

Глисти и паразити в червата

Коренището има мощни противоглистни свойства и унищожава паразитите. Това му действие се дължи на ензимите, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против глисти.

Камъни в бъбреците

Коренището поддържа нормалната функция на бъбреците и дори има свойството да разбива камъните в тях. Джинджифилът има затоплящо действие и засилва обмяната, действа детоксикиращо и помага за изхвърлянето на отлаганията и в бъбреците. Подправката подобрява функцията на черния дроб и засилването на кръвообращението. При бъбречни заболявания  с. л. сок от кромид лук се смесва с една щипка стрит на прах джинджифил. Приема се по половин чаена лъжичка 2-4 пъти на ден.

Затлъстяване

Стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините. За отслабване е най-добре да се пие чай от джинджифил. Обелваме пресен корен джинджифил и го настъргваме на ситно. 2-3 супени лъжици се добавят към 4 чаши студена вода и сместа се вари. Добавяме ј чаена лъжичка канела и варим още няколко минути. Отварата се задушава за още 15-20 минути.

image
 Копирано!




Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Поздравления!
14.01.2015 21:11
За хубавия и качествен материал!
Преди имаше само смлян на прах джинджифил/ исиот/ и се намираше трудно, обикновено в Билкова аптека
Сега има от корените в почти всички големи молове
Питал съм за произхода му Отговорът е , че е китайски
Приятна вечер!
цитирай
2. iliada - Добро утро,leonleonovpom!
15.01.2015 07:58
leonleonovpom2 написа:
За хубавия и качествен материал!
Преди имаше само смлян на прах джинджифил/ исиот/ и се намираше трудно, обикновено в Билкова аптека
Сега има от корените в почти всички големи молове
Питал съм за произхода му Отговорът е , че е китайски
Приятна вечер!

Както се вижда материалът е копиран!Предоверих се но от направената справка в Уикипедия е записано следното "Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Родината му е някъде в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Конфуций (557-479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без него. Според по-късни документи джинджифилът е внасян в Китай от Югоизточна Азия. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка и през 1547 г. Ямайка вече изнася 1100 тона джинджифил за Испания. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, Западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия."
Аз специално за себе си го открих в Африка ,но съм сигурна ,че там няма условия за отглеждането му!Благодаря ,че намина и помогна да изясним нещата!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5222945
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111