Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2014 11:45 - Бъз най-силната българска билка
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 2230 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 15.05.2014 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  image

 

Има едно растение, което въпреки че е широко разпространено, на практика е безценно. Може би не му обръщаме необходимото внимание, защото сме свикнали да виждаме билката тревист бъз буквално навсякъде по поляни и шубраци. Наричат я още бъзак, бъзовляк или бъзуняк.Понякога търсим всевъзможни екзотични и непознати растителни видове, за да лекуваме болежките си, като пренебрегваме незаслужено ценните качества на тази полезна билка.Тревистият бъз вирее в цяла Европа и Азия и предлага богата палитра от целебни свойства. Цъфти през юли – август в гъсти снежнобели цветчета, събрани като кичести снопчета в голяма китка. Плодовете узряват в края на лятото около септември.
Малките черни плодчета са лечебни, когато са добре узрели, меки и при натиск изпускат гъст тъмновиолетов сок. Трябва да се използват само добре узрелите плодове, тъй като зелените са токсични.
image
Хубаво е да имате предвид, че под наименованието бъз в ботаниката всъщност се разбира дървовидният такъв, а тревистият бъз, за който ние говорим и който е така ценен за здравето ни, се нарича бъзак. В разговорния билкарски речник обаче всеки опитен познавач на билката й казва бъз. Оттам се е зародило и малко промененото й име.Разликата между тези два вида бъз – тревист и дървовиден, е в размера. Бъзакът достига височина около метър, докато дървото израства повече. Освен това, узрелите, дори презрели плодове на тревистия бъз, за който говорим, стърчат нагоре в плътна чепка, за разлика от дървовидния, чиито плодове висят надолу.
 Казват, че птиците и дивите животни познават безпогрешно качествата на растенията в природата. За да се заредят с нужната им енергия за дългия полет на юг, прелетните птици наесен кълват от щедро отрупаните с мораво-червени, почти черни сочни плодове на тревистия бъз.Целебните плодчета са изключително полезни за човешкия организъм. Богати са на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали, съдържат и много пектин и целулоза. Тези качества на черните топченца спомагат за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Когато се обработват и съхраняват правилно, витамините в тях се запазват.Плодовете на тревистия бъз са богати на микроелементи и минерали, от които организмът се нуждае особено през зимата, когато тези полезни вещества не достигат в храната ни. Ценната билка е подходяща за всички възрасти и спокойно може да се прилага дори в разгара на простудно заболяване, тъй като има свойството да предизвиква изпотяване и да сваля високата температура.

,Чудодейните черни плодчета в свежо състояние през есента или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. Освен това са незаменим имуностимулатор, повлияват положително сърдечната дейност и спомагат за понижаване на кръвното налягане.Приемането на целебната билка става, като от вечерта се накисва една чаена лъжичка сушени плодчета (или 15-20 зрънца) в чаша вода, а на следващата сутрин се прецежда и изпива на гладно. Ефектът е същият, ако се поглъща същото количество сушен плод сутрин на гладно, заедно с чаша вода. Друг начин е накисването на 300 гр. сушен плод, заедно с 1 кг. захар и 1 л.вода. След 10-14 дни сместа е готова.Ако не сте си подготвили сушен плод от тревист бъз, може да си купите от аптеката, а през следващата есен може би сами ще решите да нарамите раниците, за да си наберете от моравочервените кичести чепки. Посочената по-горе рецепта за приготвяне на здравословния коктейл е в същото съотношение захар и вода, но свежите плодчета трябва да са 1 кг.Зимата е сезонът, в който трябва да обърнем по-сериозно внимание на тази билка. На фона на непрестанните предупреждения за настъпващата вълна от грипни и простудни заболявания с жестоки последствия за здравето, може би една достъпна и позната билка ще ни бъде от полза за профилактиката и лечението им.

image

 

 

Източник:
bglev
Копирано!






Гласувай:
9


Вълнообразно


1. donchevav - Черният бъз е страхотна билка. Аз ...
15.05.2014 21:49
Черният бъз е страхотна билка. Аз съм правила сироп - 1 кг сурови плодчета + 1 кг захар + 1 л вода - държа го на огъня, докато заври - три пъти през 10-на часа, после го наливам в тъмни бутилки. Може би не е така полезен, както студения извлек, но е много вкусен и може да замести дори безалкохолна напитка - разбира се, силно разреден /1-1,5 супени лъжици в 200 мл вода. Благодаря за хубавия постинг! Поздрави!
цитирай
2. nikikm - В началото
16.05.2014 21:03
малко се пообърках,тъй като първата снимка е на дървовидния драмбъз,така му викаме тук в Г.Оряховица. Другото е бъзе и сигурно има още имена!Изключително разпространено растение! Майка ми навремето береше за цвят на виното.Не знаех,че е такъв полезен плод.Между другото,като малки,като ни ожилеше пчела,натърквахме мястото с бъзе! Та поздрави и благодарности!Природата трябва да се познава,тя ни е единственият съюзник!
цитирай
3. takaini - Разликата между
16.05.2014 22:51
двата вида бъз е и в състава им!
Бъзакът е противоракова билка и силата му е голяма!Има много приложения в медицината и лекува дори разширени вени!В моя опит като лекар-всички пациенти,които я използват-показват бързо подобрение и оздравяване!Плодовете на бъзака -особено изсушените,се приемат ежедневно и подобряват статуса на венозната система !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5222974
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111