Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2014 08:02 - Китай и божура
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 2287 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

 

Божур – цветето на императорите

Божурът е красиво цвете, отрупано с богати цветове в бяло, кремаво, жълто, оранжево, червено, лилаво, розово. Смята се, че произлиза от Китай, където и до се ползва с уважение. Наричали го императорско цвете, защото владетелите украсявали градините си с него. В буквален превод от китайски, божур означава „най-красив“.

Хората вярват, че императорското цвете гони духовете и предпазва от зли очи. Наричат го също „срамежливо цвете“, защото легендите разказват, че в цветовете му се криели нимфи. В Китай носят цвят от божур като талисман за здраве и късмет, а букет от божур се подарява за щастливи поводи като знак за признателност и приятелство. Освен това ароматното растение е символ на успех и просперитет, привлича богатството и помага в професионалното израстване.

Интересно, бих казала и забавно е, да си представим как, според историческите сведения, когато цъфтели божурите, важните чиновници и аристократи се обличали най-най-тържествено и отивали да се разхождат в парка на императора, където се провеждала една специална церемония.

image

Понеже китайците смятали, че тъмните и смугли лица са грозни, и се възхищавали на бледите, затова упълномощени лица избирали най-красивия и най-строен монах с бледо лице. Прието било, че щом е най-красив, значи е и най-целомъдрен, и затова той единствен получавал правото да участва в церемонията „Поливане на божурите в парка“. Т.е., той и единствено той, трябвало да ги полее. Вещите лица по въпросите за красотата избирали и най-хубавото момиче, което обличали в специални за целта красиви дрехи, и то пък трябвало да измие листата на божурите.


image

 

 
 В китайската медицина екстрактът от божур се използва като лекарство от векове

Но привържениците на традиционната медицина едва наскоро са открили удивителните свойства на това цвете и в близко време медиците ще го използват като лечение на последствията от опасно заболяване.

image

Изследователи от Йейлския университет установили, че божурът помага на човека да се справи с последствията от химиотерапията при лечението на рак. При прилагането на екстракта от цветето изчезват гаденето, повръщането, диарията, стомашните колики и се предотвратява загубата на тегло.

В новия препарат за лечение на страничните действия от химиотерапията наред с екстракта от божур ще влязат извлеци от женско биле, фурми, шлемник. Според специалистите комбинацията от химиотерапия и лекарствени растения ще се прилага повсеместно при лечението на рак, пише вестник :Феномен“.

    ,




Гласувай:
17



1. stela50 - Много интересни факти за това красиво цвете...
26.03.2014 14:45
Не бях чувала за лечебните му свойства,
чудесна информация и клип...
Поздрав и приятен ден !
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Това е доста интересно за премах...
26.03.2014 19:39
Това е доста интересно за премахване на последиците от химиотерапията при лечение на рак. Наш химик Хлебаров съшо препоръчваше навремето да се комбинира пиенето на спиртни извлеци от някои билки успоредно с химиотерапията, с цел да се предотвратят съпътстващите проблеми. Той ги правеше и продаваше, сега не знам дали продължава. Поздрави!!
цитирай
3. iliada - Той е лек и за други болежки,Танечка!
27.03.2014 07:11
stela50 написа:
Не бях чувала за лечебните му свойства,
чудесна информация и клип...
Поздрав и приятен ден !

Днес ще ги постна!Хубав ден ти желая!:)
цитирай
4. iliada - Радвам се ,че намина Невенка!
27.03.2014 07:12
kasnaprolet9999 написа:
Това е доста интересно за премахване на последиците от химиотерапията при лечение на рак. Наш химик Хлебаров съшо препоръчваше навремето да се комбинира пиенето на спиртни извлеци от някои билки успоредно с химиотерапията, с цел да се предотвратят съпътстващите проблеми. Той ги правеше и продаваше, сега не знам дали продължава.

Поздрави!!

Ти си царицата на тези постинги и най-добре би го оценила!
Благодаря ти ,мила!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5232696
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111