Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 21:16 - Босилек-една чудесна подправка !
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 1709 Коментари: 4 Гласове:
22

Последна промяна: 15.07.2013 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Легенда:
Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене — преди цъфтежа. Запазва се в сухи и проветриви помещения.
В кулинарията е подходящ за гарниране на салати съдържащи домати и сирене Моцарела.
У нас босилекът е познат като дворно растение, използувано широко при народни обичай.
Гърците са засявали своя босилек в саксии, произнасяйки заклинания за богата реколта, и здраве.
В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите.
Индусите познават босилекът от дълбока древност и го ценят дълбоко като маслодайно и лековито растение.
,Римляните го смятали, за символ на ненавист, може би защото с него са лекували депресии и меланхолии.
В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен.
Други смятали, че този който го употребява става особено красив, привлекателен и мъдър.
Наричан е “българският жен-шен”.
От него се приготвя прочутия “Балсамов оцет”, в комбинация са естрагон и копър.
Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци.
Отлично средство срещу комарите.
Саксия с босилек или китка закачена на прозореца за дълго ще прогони досадниците от къщата ви.
Приеман в големи дози е токсичен.

Описание:
Едногодишно тревисто растение с характерен аромат. Стъблото е 20-60 см високо, четириръбесто от основата. Листата са слещуположни, с дълги дръжки, яйцевидни, 3-5 см дълги и 2-2,5 см широки, почти целокрайни или с редки зъбчета. Съцветието е прекъснато класовидно, образувано от малкоцветни прешлени. Цветовете са бели, по рядко розови. Тичинките стърчат навън от венчето. Продът след узряване се разпада на 4 чернокафяви орехчета.

Размножава се със семена, обича богати почви и слънчеви места. У нас босилекът е широко използуван като лекарствена билка. Употребява се цялата надземна част. Лечебното му действие е с широк диапазон, дължащо се преди всичко на съдържащото се в растението етерично масло.
Цъфти през юли и август.

Разпространение:
Отглежда се из градините като декоративно растение и подправка. Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. Отглежда се културно в Европа от векове.

Употребяема част:
Използва се цъфтящата надземна част (herba basilici), отрязана на около 20 см от върха, без долните одървенели части на стъблото като се оставя известна част от която покарват нови стъбла.

Химически състав:
Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав. Познати са няколко типа етерично масло — със съдържание главно на ли-налоол и метилхавикол или камфора и а-пинен или евгенол и др. В дрогата са установени сапонини, танини, органични киселини, флавоноиди и др.

Внимание: Прието в големи дози растението е токсично!
Копирано Нета!






Гласувай:
22
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Много обичана и присъстваща на трапезата ни подправка ...
16.07.2013 09:46
...Отлично средство срещу комарите.
Саксия с босилек или китка закачена на прозореца
за дълго ще прогони досадниците от къщата ви...
Действа само с леко поклащане на растението ...
Поздрави за поста !
цитирай
2. hrizantemova - :)
16.07.2013 16:02
Полезен пост. Интересно беше.
цитирай
3. makont - Невероятен вкус!
16.07.2013 18:12
Обожавам босилек, Илианка. аз почти на всички манджи с месо го слагам, ако нямам пресен, задължително имам изсушен. Поздрави!
цитирай
4. tutankhamon661 - iliada
16.07.2013 21:40

Hе ги знаех тези неща.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 4413162
Постинги: 6043
Коментари: 27718
Гласове: 78373
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111