Прочетен: 2297 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 28.06.2013 09:27
Аронията е храст, пренесен в Европа в началото на 18 век от Северна Америка, а в България през 70-те години на 20 век.
Аронията (Aronia melanocarpa Elliot) е храст висок 2-2.5 м с лъскави тъмнозелени листа, които през есента стават оранжевочервени. Може да се отглежда арония като се използва за живи огради и крайпътни насаждения, за озеленяване на промишлени предприятия, тъй като е много устойчива на замърсена атмосфера. Плодовете на аронията са по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. След беритбата тръпчивостта им постепенно намалява. Сокът от арония е с по-добри вкусови и лечебни качества. Руски учени определят аронията сред най-поливитаминозните плодове. Плодът на аронията е богат на витамини С и В, фолиева киселина, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо. Родината на аронията е Северна Америка, откъдето по-късно се пренася в Европа. Аронията не е взискателна към температурата и издържа зимни студове до минус 30 градуса. Посадъчен материал арония се предлага в ИПЗ - Троян, Института по овощарство - Пловдив, а може да се размножи и чрез издънки или вкореняване на резници от стари насаждения.Аронията съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и гликоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р - до 3000 мг%, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове.
Биологичноактивните вещества се запазват и след преработката по технологията, разработена във ВИХВП - Пловдив. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане. От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади. Лабораторията във ВИХВП пусна на пазара концентриран сироп от арония. Разреден с вода 1:13, той е подходящ за всяка възраст и болест.
Аронията съдържа три пъти повече антиоксиданти от боровинките. Плодът спомага за унищожаването на свободните радикали, които увреждат клетъчната мембрана и водят до промяна на нормалния клетъчен състав. Арониевите плодове са изключителен източник на полифеноли, витамин Р. Съставът им включва флавоноли, катехини и антоцианини. Смята се, че аронията съдържа 5 пъти повече витамин Р от грейпфрута и гроздето. Полезните съставки в аронията спомагат за укрепване на съединителната тъкан и за предпазване от капилярни кръвоизливи, в мозъка и сърцето. Изследвания показват, че ако консумираме плода 2 пъти на ден, можем да предотвратим проблеми с паметта. Аронията тонизира организма, възвръща жизнените сили, помага срещу нервни разстройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костната тъкан, обмяната на веществата. Плодът има и антисептични свойства. Полезен е в борбата с грипа, предпазва от вирусни и бактериални инфекции.Сокът от арония е полезен за понижаване на кръвното налягане, според изследване. Трикратното приемане на 50 мл сок от арония, обогатен с витамин С, всеки ден, спомага за нормализиране и дълготрайно стабилизиране на кръвното налягане при хора с хипертония. Сокът от аронията се приема като подходящо профилактично средство и при рехабилитация след мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други заболявания на сърдечносъдовата система. Плодовете на аронията съдържат йод, хлорогенова и други фенолкарбонови киселини, поради което се препоръчват при заболявания на щитовидната жлеза. Копирано!