Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2013 10:37 - Липовият цвят-
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 3203 Коментари: 6 Гласове:
37

Последна промяна: 11.06.2013 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 особено богат на лечебни веществa
  Автор: herkul .
  imageЛиповият цвят с лечебните му свойства е познат на хората много отдавна. Днес лечебното му действие е добре проучено. Освен за чай, липовият цвят се използва във фармацевтиката, парфюмерията и козметиката.

Автор: Хатидже Ибрахим

Липовите дървета цъфтят и силният им приятен аромат изпълва въздуха с настроение и ухание. Да се разходиш там, където цъфтят липи, или да седнеш да си починеш под цъфнало липово дърво е прекрасен начин да релаксираш и да се заредиш с позитивна енергия. Едва ли има някой, който да не познава прекрасния вкус и аромат на липовия чай, сега е време да си наберем липов цвят, с който по-късно да си го приготвяме. Липовият цвят с неговата богата гама от полезни съставки е използван най-често за приготвяне на настойки и чай, той има особено благоприятно въздействие върху човешкия организъм.

Липовият цвят с лечебните му свойства е познат на хората много отдавна. Днес лечебното му действие е добре проучено. Освен за чай, липовият цвят се използва във фармацевтиката, парфюмерията и козметиката. Приятният аромат на липовия цвят се дължи на съдържащото се в него етерично масло. Уханната билка съдържа витамин А, витамин С, гликозиди, агликони, танини, сапонини, захари, горчиви вещества, восък, слузни вещества и др. Ценните съставки, събрани в липовия цвят, обуславят неговото отлично противомикробно, потогонно, диуретично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо действие.

Липовият чай с приятния си аромат и ценните си съставки е незаменим спътник в студените сезони. Когато върлува грип, най-добре е вечер да се пие липов чай, той засилва имунната система и намалява риска от простудни заболявания. Отварата и чаят от липов цвят се използват като помощно средство при възпаления на горните дихателни пътища – ларингити, фарингити, трахеобронхити и ангина, действа благоприятно при бронхит, пневмония, плеврит. Чаят от цветовете действа добре при гърлобол, хрема, простуда, кашлица, пресипнал глас, при грип и температура.

Ароматната билка действа успокояващо на нервите, облекчава симптомите при невроза, намалява главоболието и тонизира организма. В народната медицина се препоръчва още при световъртеж, епилепсия и хистерия. Отвара от липов цвят е добре да се пие при болки в корема, ароматната течност успокоява спазмите на стомаха и червата. Липовият цвят се прилага и при заболявания на пикочните пътища, благоприятно действие оказва при възпаления и камъни в бъбреците. В народната медицина чаят от липов цвят се използва при анемия и алергични заболявания. Отварата от цвета на липата се използва успешно и външно, под формата на бани, при изгаряния, кожни раздразнения и обриви, ставни болки, шарка и нервни заболявания.

Гаргара, направена с липова запарка, помага при зъбобол, възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина. Отвара от липов цвят помага при косопад – след измиване изплакването на косата с отварата възвръща блясъка и здравината й. Чай от липов цвят вечер, подсладен с лъжичка мед, успокоява и спомага за спокоен и пълноценен сън. Липата намира приложение в ароматотерапията, етеричното масло от липов цвят повлиява благоприятно психиката.

Липовият цвят се бере, когато цветовете са добре разцъфнали и имат силен аромат. Дървото, от което берем, трябва да не е в близост до промишлени предприятия или пътища, такава билка не е полезна, защото е попила вредни вещества. Брането на липов цвят е лесно и приятно, цветовете се откъсват внимателно, бавно и търпеливо. Колкото по-стара е липата, толкова по-полезен е цветът. Най-добре е да си наберем от билката, скоро след като е разцъфнала, към края, когато започне да преминава, тя губи част от полезните си качества.

Липовият цвят се бере заедно с присъцветния лист. При брането е добре цветовете да не се мачкат, защото когато се сушат ще потъмнеят. Липовият цвят се суши на проветриво място, на сянка, сушенето продължава, докато дръжката стане чуплива. Добре изсушен, липовият цвят най-добре се съхранява в книжни пликове на проветриво място.

Как да си приготвим ароматен и вкусен чай от липов цвят? Една супена лъжица ситно нарязан липов цвят се запарва в 250 мл вряща вода, оставяме да престои около 20 минути, след което пием чая горещ. Веднъж използван, липовият цвят не бива да се използва повторно за чай. Не е правилно цветът да се вари продължително, защото губи аромата и ценните си съставки.                




Тагове:   честит,   празник,


Гласувай:
37



1. tutankhamon661 - iliada
11.06.2013 11:19

Би трябвало да се появяваш по-често.

Ако може ...

цитирай
2. megg - Много обичам уханието на липа.
11.06.2013 11:58
Такова едно е ... разнежващо.
Поздрав, Или! :)
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Обикновенно бера от сребролист...
11.06.2013 14:02
Обикновенно бера от сребролистната липа, тя цъфти най-късно, в сравнение с дребнолистната и едролистната. Отивам в планината, където е чисто, гледам да е рано сутрин, преди да са излезнли пчелите, защото са ми голяма конкуренция:)))
Сребролистната липа ухае надалеч и е най-полезна от всички останали, познава се по това, че обратната стрна на листата е бяла.
цитирай
4. makont - И как ухае, Илианка.
11.06.2013 19:05
Цяла София ухае на липи, невероятно е. Хубава вечер!
цитирай
5. magnoliya - Много приятен и силен аромат има ...
12.06.2013 22:08
Много приятен и силен аромат има липовия цвят! И при нас вече цъфнаха първите липи и из целия град се разнася аромата им.
Поздрави!
Лека вечер!
цитирай
6. inel379 - Обожавам го!
14.06.2013 00:46
Във всякакви варианти!
А въздухът е с райски привкус!
Няма такъв парфюм!:)
Поздрав!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5234941
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111