Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 09:03 - Отчуждението!
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 3266 Коментари: 4 Гласове:
24

Последна промяна: 12.10.2012 09:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  .     
image
Отчуждението в днешния свят


 

Отчуждението в днешния свят

Отчуждението е един от най-сериозните проблеми пред днешния човек. Може би в никоя друга епоха личността не е била толкова самотна. След като в наше време индивидът си е извоювал безспорното право на себеизява, той е принуден да пон

есе и сенчестите страни на своята свобода отчуждението от себеподобните. Но за алиенацията между хората има и други причини глобализирането на света, колкото и парадаксално да е, дори огромното развитие на комуникационните технологии, призвани именно да улесняват общуването на човек с човека. Използвайки мощните средства за масова комуникация, черпейки информация от телевизора, чатейки по интернет, ние забравяме, че има един много по-естествен, древен, пригоден за човешката природа начин на общуване живата, непосредствена и богата човешка реч.

 

Отчуждението е и болест, и симптом за още по-тежки недъзи на днешното ни общество. Преди всичко то е емблематично за едно болестно състояние, при което тържествува егоизма така, както никога досега. Ние сме не толкова общество на индивиди, колкото на егоисти. А и тази прословута индивидуалност, тези прословути, прокламирани до монотонност свещени крави на съвременния свят правата на личността сигурни ли сме, че осигуряват реализирането именно на уникалното в човешката природа? Не се ли крие зад видимото многообразие на идеи, форми, моди, политически платформи и т.н. един удобен за манипулиране конгломерат от повърхностни, консуматорски настроени хора? И при това състояние на нещата как е възможно да се допусне, че една подобна култура на егоистичните, меркантилни, двуизмерни ценности ще може да избяга и от алиенацията?

 

Отчуждението е усещано болезнено от най-чувствителните и добри представители на човечеството, неговите творчески личности. И у нас, нашият поет, с особено изострени сетива за липсващия идеал Димчо Дебелянов, пише по този повод:

 

Където всички са един

 

и всеки все пак сам.

 

Яворов също възприема крайно болезнено тази стена между хората, въздигайки я в ранг на метафизична предопределеност. Той говори за ледена стена и тази ужасяваща преграда е действително факт, в чиято съдбовна реалност можем да се убедим и от нашия собствен днешен живот.

 

Впрочем може би не е много коректно да вменяваме този изключително тежък порок само на съвременното общество. Та нали още римляните са извели като житейска максима: Хомо хомини лупус ест /Човек за човека е вълк/. А какво друго представляват светлите копнежи на човечеството, неговите нравствени, религиозни и социални идеали, ако не стремеж към компенсиране на толкова липсващото му единение и братство. Във всеки случай имало е и периоди, в които отчуждението съвсем не е било в толкова уродливи форми. Достатъчно е да споменем патриархалното общество, така носталгично и поетично възпято у нас не само от писатели като Вазов, Елин Пелин, Михалаки Георгиев, Тодор Влайков, но и от сериозни учени социолози като Иван Хаджийски. Едно общество на братската взаимопомощ, на общо владение, на дълги-предълги трапези и на много деца. Не е възможно то вече да бъде възродено, но е възможно поне частица от неговия дух да бъде съхранена, за да облагородява и одухотворява егоистичния дух на съвременния човек, да го стопля със своята съкровена топлина и да му покаже че може, по-иначе може.

 

Човек се ражда сам и сам умира. Това е толкова вярно, че е излишно да бъде припомняно. Но по-важното е тази безспорна истина да не се превръща в някаква философска обосновка на отчуждението. Защото между рождението и смъртта се простира животът. И човек е обречен да го изживее не сам, а с другите.



Копирано!

 




Гласувай:
26



1. stela50 - Здравей, Иля ... Отчуждението днес може би
12.10.2012 13:03
е по- осезаемо и натежало,а за това има много причини.
Но въпреки всичко не мога да приема, че човек за човека
е вълк в абсолютния смисъл. Както пишеш, между рождението
и смъртта се простира животът, който изживяваме с хората
около нас, някои от които ни стават по- близки от роднини...
Темата е обширна и многопосочна, мисля, че днес имаме
повече от всякога нужда да не сме сами ...
Поздрави и хубав ден, мила !
цитирай
2. vostroto - Привет, Илиада!
12.10.2012 17:39
:)Съгласен съм с максимата на римляните. Още от тогава, че и преди това, хората са едни и същи, само технологиите им се променят.
И до отделнния човек си е. Ако един индивид е духовно самотен, то и сред милиони да живее, пак ще е самотен...:)
цитирай
3. injir - За да не сме самотни, си контакту...
13.10.2012 21:14
За да не сме самотни, си контактуваме тук.:)
цитирай
4. plushok - Отчуждението се ....
14.10.2012 10:27
Отчуждението се превръща все повече в синдром на днешния ден.
Защо се умиляваме когато на улицата видим малко котенце, но се дърпаме в страни ако покрай нас мине малко и мръсно и цигане?
Дали е само, за да не ни пребърка или просто се държим на страна от всичко човешко, затворили си в черупката си?
Защо човек обича повече домашния си любимец отколкото хората около себе си?
И е вярна максимата, че обичаме животните повече от хората, включая себе си.
Всеки от нас живее в един тесен кръг, включващ най-близките и нехае за другите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5235399
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111