Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 15:14 - Рецепти с коприва
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 10.04.2012 15:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image



Дойде пролетта и времето на копривата. Включваме я в менюто си не само заради вкусовите й качества, но и защото след зимата имаме нужда да повдигнем тонуса си.

Билката е богат източник на желязо - съдържанието му в нея е по-голямо, отколкото в спанака и другите листни зеленчуци - ето защо е много подходяща за консумация, ако сме изтощени, при пролетна умора или анемия.

Копривата е една от най-богатите на белтъчини зеленчукови храни - съдържа много незаменими аминокиселини. В сто грама от нейните листа е установено наличието на близо 90 мг витамин С. Тя съдържа още витамините А, Е, D, К и от групата В. Богата е на фолиева и пантотенова киселина, калиеви и калциеви соли.

Ето няколко предложения за приготвяне на коприва.

Салата от коприва
Продукти: половин килограм коприва, една връзка зелен лук, половин буркан млени консервирани домати, сол на вкус
Начин на приготвяне: Измитата коприва се нарязва, претрива се със сол, смесва се с нарязания лук и доматите и по желание се добавя малко олио или зехтин.

Супа от коприва
Продукти: 200 гр коприва, 1 пресен лук връзка, 2-3 стръка пресен чесън, 3-4 стръка магданоз и копър, 100 мл доматено пюре, 1 кубче пилешки бульон, 4-5 с.л.ориз, 2 яйца, сметана за сервиране.
Начин на приготвяне: Във вряща подсолена вода потапяме копривата, изваждаме я и я заливаме със студена вода. Нарязваме я на дребно и задушаваме в малко масло заедно с лука и чесъна. Добавяме ориза и разбъркваме добре, докато стане стъклен. Добавяме доматеното пюре, подправките, натрошаваме бульона и заливаме с гореща вода. Варим 25-30 мин или до готовност на оризът. Преди да свалим от котлона добавяме много добре разбитите яйца с 1-2 с.л.вода и ги пускаме в супата през решетъчна лъжица, като целта е да се образува нещо като фиде от яйца. Сервираме с течна или квасена сметана.

Коприва с кисело мляко на фурна
Продукти: половин килограм коприва, 3 с.л. брашно, 3 с.л. олио или зехтин, 1 стар чесън или 1 връзка пресен, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 с.л. препържено масло, сол на вкус
Начин на приготвяне: Изчистената коприва се сварява в две чаши вода. Излишната вода се отцежда, но не се изхвърля, а копривата се стрива. Запържваме брашното в олиото, прибавяме копривата, разбъркваме внимателно, посоляваме на вкус и доливаме от водата, в която сме я варили. Бъркаме непрекъснато, докато се получи каша. Тя се вари още 10 минути, докато се сгъсти. Подправяме със счукан чесън или ситно нарязан пресен. Изиспваме в тавичка и заливаме копривата с двете чаши кисело мляко. Най-отгоре поръсваме с препеченото масло и добавения червен пипер. Ястието се запича в силна фурна на 200 градуса около 15 минути.

Мусака с коприва
Продукти: 1 кг картофи, 200 гр сирене, 1 морков, 2 глава лук, 500 гр коприва, 3 домата, 1 зеленчуков бульон, 3 яйца, 300 гр кисело мляко, 2 с.л. галета, 100 гр кашкавал, червен и черен пипер, сол, олио
Начин на приготвяне: Почистената коприва предварително се попарва за няколко минути и се оставя да се отцеди. Лукът се нарязва и се запържва в малко мазнина. Прибавя се нарязаният на ситно морков. Когато омекнат, се добавя разтвореният в 1 к.ч. хладка вода зеленчуков бульон. Сместа се разбърква, слага се сол, черен и червен пипер на вкус и се сваля от огъня. Обелват се картофите и се нарязват на кубчета. Прибавя се копривата. Натрошава се сиренето и се смесва с тях. В тавичка на дъното се слага половината от задушения лук и се разстила. После се слагат част от картофите и върху тях се реди ред домати, нарязани на колелца. Същата процедура се повтаря отново, като накрая се завършва с пласт картофи. Долива се вода до нивото на картофите и мусаката се пече в предварително загрята фурна. Ястието се пече, докато омекнат напълно картофите. Прави се застройка от яйцата и киселото мляко, залива се мусаката и се поръсва със галетата. Запича се отново във фурната, докато се зачерви , а накрая се поръсва и с настърган кашкавал.

Коприва със спагети в гювечета
Продукти: 300 г прясна коприва, половин пакет спагети, 1 кубче гъбен бульон, 2 картофа, 2 яйца, соев сос, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Копривата се измива, нарязва се и се вари в половин литър вода. Прибавят се настърганите картофи, спагетите и бульонът. След като се сварят, получената гъста маса се разпределя в гювечета. Залива се с яйцата, разбити със соев сос и черен пипер. Пече се до златисто.

Kopirano!





Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5237175
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111