Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 18:37 - Галиция
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2644 Коментари: 3 Гласове:
22

Последна промяна: 20.10.2018 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Галиция (на полски: Galicja /Галиця/; на украински: Галичина /Халичина/; на чешки и словашки: Halič /Халич/; на немски: Galizien /Галициен/; на унгарски: Gacsorszag, Halics /Гачорсаг, Халич/; на румънски: Galiția, Halici /Галиция, Халич/) е историческа област в Средна Европа, разделена днес между Полша и Украйна. Да не се бърка с Галисия в Испания, за която имам отделен пост. Името на Галиция произлиза от град Галич (на украински: Галич; на полски: Halicz), който през периода ХІІ – ХІV век е столица на Галицко – Волинското княжество. Първото му упоменаване е било датирано в 898. Галиция има дълга и превратна история през вековете. Първите известни заселници на тази територия били келтите. През ранното Средновековие тук се заселвали алани и сармати (ІV – V век); хуни (V век); авари (VІ – VІІІ век); венети (славянски племена): сърби, чехи и белохървати (VІ век); българи, печенеги, кумани и маджари (ІХ век). Трайно уседнали тук белохърватите. В 891 Княз Святополк І присъединил земите им към Великоморавия. Около 898 област Галиция била завзета от вожда на маджарите Арпад, а в 955 от чешкия княз Болеслав І. През 1084 било основано Галицкото княжество, от 1199 до 1349 известно като Галицко – Волинско княжество. След това последователно станало част от Кралство Унгария (1349 – 1387), Кралство Полша (1387 – 1569) и Жечпосполита, обединените Полша и Литва (1569 – 1772). През 1772 като Кралство Галиция и Лодомерия станало част от короната на Хабсбургската монархия, Австрийската Империя и Австро – Унгария до 1918. Столица бил Лвов (на немски: Lemberg, на украински: Львiв, на полски: Lwow). След Първата световна война в 1918 – 1919 Галиция е за кратко част от Западноукраинската и Украинската Народна Република, а от 1919 до 1939 става част от възстановената Република Полша. През 1939 СССР нападнал Полша, като си я разделили с Германия. След Втората световна война западната част на Галиция с главен град Краков останала в Полша, а източната част със столица Лвов останала в СССР, като от 1991 е в рамките на независима Украйна. През столетията в Галиция живели различни нации. Тук се говорили предимно полски и рутенски, от който произлезли съвременните езици украински, беларуски и русински. В различни периоди официални езици са били също немски и унгарски. В Галиция се заселили много евреи, които говорели на идиш. И днес Лвов е космополитен град, в който например живеят доста поляци. Градът е побратимен с полския Краков (на полски: Krakow, на немски: Krakau, на украински: Кракiв).

Карта на Галиция

image

Краков

image

Лвов

image




Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Режат ги, като зелник "След ...
21.10.2018 06:35
Режат ги, като зелник "След Втората световна война западната част на Галиция с главен град Краков останала в Полша, а източната част със столица Лвов останала в СССР, като от 1991 е в рамките на независима Украйна. "
Поздрави!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
21.10.2018 19:26
Поредният ти стойностен постинг
Той би ми дал основата за нов постинг, който ми се върти отдавна в главата И ти даваш потвърждения за него
Галисия, Галиция,Ббългари, бели хървати, Галичица
Ето ,че има дума -Галичица, много близка с Галиция и Галисия, Освен Гаита и гаитар! Планина в "Северна" Македония
Това е друга тема Гърците са хитри, но хитрините им са тъпи!
По този начин, без да искат ни правят услуга Няма макесонски етнос според името има население обитаващо Северна Македония-географско понятие..

Може да се търси и Българско тълкумание на името Галиция Впрочем Галиция и Галисия са едно и също Но испанците нямат-Ц Шмат го каталунците-затова се смесват Барселона и Барцелона, както и Жирона и Хирона-Каталунците, подобно на фравнцузите имат " Ж"..

Но аз не мога да публикувам, по неизвестна засега причина! Едва ли аз съм спрял достъпа на фотосния тест до компютъра/ Не само моя/
Както и да е ,в България не може да се разчита на разбиране, ако те интересува проблемът Лазаре, твой е!
Поздравления за постинга!
Хубава вечер!
цитирай
3. laval - Галиция и Галисия
22.10.2018 11:05
имат различен произход като думи. Иберийската Галисия идва от латинското Gallaetia. Полско-украинската Галиция идва от град Галич, на украински се произнася Халич. На полски също е Halicz. Оттам и Галичина / Халичина. Затова си мисля, че е случайно съвпадение на имената.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099067
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960