Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2018 20:03 - Коптите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2485 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Коптите са наследници на древните египтяни. Името им произлиза от гръцката дума αιγυπτος (египтос). Коптският език е последната фаза от развитието на древния египетски език, който е бил изписван с йероглифи, йератическо и демотическо писмо. Този език е отмрял през ХVІІ век, но днес неговият средновековен бохаирски диалект се е запазил като литургичен в Коптските православна и католическа църкви. Разцветът на коптския език е между 200 и 1100. Коптската азбука има за произход гръцката азбука, към която са добавени няколко букви за специфични звуци. Тя се състои от 33 букви. Допълнителните букви са взети от египетското демотическо писмо. Някои учени намират прилика между коптската азбука и кирилицата. Коптите живеят основно в Египет, Судан и Либия. Макар да е коренно население на Египет, днес е малцинство, наброяващо между 9 и 15 милиона души (няма точна статистика). В Судан има 500000 копти, а в Либия са около 60000. Големи коптски общности има в някои страни, основно в САЩ, Канада, Австралия, Йордания, ОАЕ, Кения, Ливан, Европа. Диаспората наброява около 2 милиона души. Коптите са между първите християни. От тях 97% са православни (монофизити). Останалите 3% са католици. Според древно предание Коптската православна църква е основана от евангелист Марко. Тя е монофизитска църква. На ІV Вселенски Събор през 451 в Халкедон представителите ѝ не приели решенията му и били обявени за еретици, защото следвали монофизитството. Тя се състои от около 400 общини, подчинени на 32 епархии, от които 28 в Египет, 2 в Судан и по 1 в Кения и Израел. Неин духовен водач е Александрийския патриарх Теодор ІІ. Характерното за коптските храмове е, че те са квадратни. Богослужението се води на арабски и коптски. Имат и собствен църковен календар, чието летоброене започва от 284. Членове на църквата са около 15 милиона души. Коптската католическа църква е източнокатолическа църква със седалище в Кайро. Има 197000 вярващи, живущи в 7 епархии в Египет. Неин глава е коптско – католическия александрийски патриарх Антоний кардинал Нагиб. Известен копт е Бутрос Бутрос – Гали, който е бил външен министър на Египет и генерален секретар на ООН от 1992 до 1996. За съжаление днес коптите в Египет и други страни често са обект на репресии и атентати.

image

image

image

image

image



Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Генетиката показва, че и другите ...
23.04.2018 13:49
Генетиката показва,че и другите жители на МЪСЪР (арабското име на Египет) са потомци на древните египтяни,само че арабизирани и ислямизирани.
цитирай
2. laval - Мисля
23.04.2018 14:51
че коптите също са арабизирани (загубили са езика си), но без да са ислямизирани.
цитирай
3. shtaparov - че коптите също са арабизирани (...
24.04.2018 15:21
laval написа:
че коптите също са арабизирани (загубили са езика си), но без да са ислямизирани.

Значителна част от коптите говорят родния си език,но са вече малцинство и подобно на нашите цигани са принудени да говорят на два езика- официалния за страната и родния.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100138
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961